Recenzje i testy

Maurice Lacroix Pontos Retro - recenzja

Kategoria: Recenzje i testy 28.05.2015

Recenzje zegarków Jacka Słaniny powoli stają się klasyką w naszym środowisku. Poniżej prezentujemy takową dla tytułowego zegarka Maurice Lacroix Pontos Retro PT6288-SS001-330. Dobrze się składa, bo ten model to klasyka zegarkowego gatunku, a równocześnie druga (i mamy nadzieję nie ostatnia) na naszym portalu ocena zegarka przeprowadzona przez Jacka. Maurice Lacroix to marka, którą darzę sporą sympatią i do której mam przede wszystkim duży sentyment. Zrodził się on wraz z otrzymaniem od rodziców

Xicorr – FSO M20 oczami Jacka

Kategoria: Zegarki 12.05.2015

Świat motoryzacji i zegarków często nawzajem się przenikają i ze sobą łączą. Było wiele projektów znanych marek stworzonych specjalnie dla producentów samochodów, a warto tu wspomnieć chociażby o słynnych modelach Breitling for Bentley, IWC dla AMG czy ostatnio zaprezentowanym modelu Oris’a stworzonym we współpracy z Audi. Nie tylko potentaci z branży zegarmistrzowskiej sięgają po motywy motoryzacyjne – sam mam w kolekcji Vostok’a Europe, którego stylistyka nawiązuje do historycznej rosyjskiej l

Test: Epos Emotion 3390 24 H

Kategoria: Recenzje i testy 05.05.2015

Szwajcarska marka Epos jest firmą opartą na rodzinnej tradycji, której początki sięgają 1925 roku. Wówczas firma z siedzibą znajdującą się w Vallee de Joux zajmowała się produkcją wysokiej jakości poszczególnych części składowych mechanizmów dla zewnętrznych producentów zegarków. Swój dynamiczny rozwój, marka Epos zawdzięczała skrupulatności, jakości świadczonych usług oraz nowatorskiemu podejściu założyciela - Jamesa Auberta, który przekazał wartości, jakimi się kierował, swoim następcom. Pomim

Recenzja: Roamer Searock

Kategoria: Recenzje i testy 27.04.2015

Jakiś czas temu, na łamach naszego portalu, ukazała się dość obszerna oraz szczegółowa historia szwajcarskiej marki Roamer. Nie ukrywam, że jako miłośnik zegarków, zawsze kibicuję każdej „zegarkowej” inicjatywie oraz marce, która produkuje ciekawe i dobrej klasy czasomierze.Na pewno do tego grona zalicza się marka Roamer, która w przeszłości zrobiła wiele dobrego dla zegarmistrzostwa, produkując bardzo solidne i wyróżniające się wzorniczo, jak na tamten czas, zegarki mechaniczne. Jeszcze nie tak

Zegarki klasyczne stanowią jedną z największych, co do wielkości, grup czasomierzy biorąc pod uwagę ich popularności i chęć posiadania przez użytkowników. Każda licząca się na ryku firma posiada w swojej ofercie przynajmniej niewielką kolekcję takich właśnie czasomierzy. Nie inaczej jest w przypadku szwajcarskiej marki Aerowatch, która słynie przede wszystkim z produkcji zegarków o klasycznym wyglądzie i stylu.

Test: Schaumburg Watch AQM 4 Carbon

Kategoria: Recenzje i testy 09.10.2014

Przez ostatni miesiąc miałem okazję używać nowy model, jakim jest AQM 4 Carbon, który został wyprodukowany przez niemiecką firmę Schaumburg Watch. Premiera zegarka miała miejsce na tegorocznych targach w Bazylei. Czasomierz należy do jednej z najbardziej popularnej grupy zegarków, jaką bez wątpienia są divery, potocznie nazywane „nurkami”. Jak wypada na tle swojej konkurencji? Odpowiedź na to pytanie znajdą Państwo w poniższym opracowaniu.

Marka DOXA obchodząc w tym roku 125-lecie swojego istnienia, nadal pozostaje wierna tradycji szwajcarskiego zegarmistrzostwa poprzez produkcję czasomierzy mechanicznych wysokiej klasy. Przykładem takiego zegarka jest model Trofeo TC-Evolution oferowany w limitowanej ilości egzemplarzy, którego koperta została wykonana z tytanu z elementami z włókna węglowego. 

Test: Chopard Mille Miglia GT XL Power Control

Kategoria: Recenzje i testy 15.09.2014

Dziś na „tapetę” bierzemy zegarek Gran Turismo XL Power Control, który należy do jednej z najbardziej rozpoznawalnych linii wzorniczych znajdujących się w zegarkowym portfolio szwajcarskiej manufaktury Chopard – jaką jest Mille Miglia.

Test: Glycine Combat Sub

Kategoria: Recenzje i testy 27.07.2014

Mamy środek upalnego lata więc pomyślałem sobie, że fajnie byłoby przetestować jakiś zegarek, który doskonale nadawałby się na wypad na plażę, basen czy też po prostu na rower bądź spacer. Wybór tym razem padł na jeden z najbardziej rozpoznawalnych czasomierzy produkowanych przez szwajcarską firmę Glycine, a mianowicie na model Combat Sub.

Test: Hublot Classic Fusion Chrono Aero Pelé

Kategoria: Recenzje i testy 24.06.2014

Trwające obecnie Mistrzostwa Świata, które mają miejsce w słonecznej Brazylii wzbudzają niesamowite emocje, gromadząc tak na trybunach, jaki i przed telewizorami miliony kibiców. Właśnie z okołomundialowych powodów – wiele firm produkujących zegarki, wydało specjalne limitowane edycje swoich flagowych modeli czasomierzy.

REKLAMA

ZNAJDŹ NAS NA FACEBOOKU

REKLAMA

Atlantic AtlanticAtlantic

PARTNER

Partner KMIZ

REKLAMA

Balticus

REKLAMA

Aerowatch

Kalendarium ewolucji mechanizmów

Kalendarium ewolucji mechanizmów

REKLAMA

Doxa

REKLAMA

Glycine

REKLAMA

Junghans
Instagram

Zegarki i pasja na Instagramie

Podstrony producentów

Brand - Aerowatch
Brand - Alpina
Brand - Atlantic
Brand - Audemars Piguet
Brand - Aviator Swiss Made
Brand - Balticus
Brand - Bulova
Brand - Carl F. Bucherer
Brand - Certina
Brand - Chopard
Brand - Citizen
Brand - Czapek Geneve
Brand - Davosa
Brand - Doxa
Brand - Epos
Brand - Eterna
Brand - Glycine
Brand - Junghans
Brand - Longines
Brand - Maurice Lacroix
Brand - MeisterSinger
Brand - Movado
Brand - Omega
Brand - Orient
Brand - Oris
Brand - Polpora
Brand - Rado
Brand - Roamer
Brand - Schaumburg
Brand - Seiko
Brand - Steinhart
Brand - Tissot
Brand - Ulysse Nardin
Brand - Victorinox
Brand - Xicorr