Recenzje i testy

Recenzja: Tissot Chemin des Tourelles Chronograf

Kategoria: Zegarki 18.11.2015

Tissot jest jedną z firm, która nie wymaga specjalnej prezentacji. Przez lata dorobiła się ona bowiem na tyle mocnej pozycji w świecie zegarmistrzostwa, że zaliczana jest do grona najbardziej rozpoznawalnych „brandów” zegarkowych, a jej produkty można zakupić niemal w każdym zakątku naszego globu. Charakterystyczne logo, poza witrynami sklepowymi, możemy dostrzec również oglądając transmisje wielu wydarzeń sportowych, podczas których to właśnie ten producent odpowiedzialny jest za oficjalne pomi

Testujemy: Steinhart Marine Chronograph

Kategoria: Zegarki 27.10.2015

Są takie marki, które darzę wyjątkową sympatią. Do tej grupy na pewno muszę zaliczyć młodą firmę Steinhart, której to produkty towarzyszą mi niemal od początku mojej zegarkowej przygody. Aktualnie zegarki z literą „S” w logo w mojej kolekcji posiadają także najliczniejszą reprezentację. Zresztą, nie powinno to nikogo dziwić, bo zakup każdego z posiadanej trójki stanowił pewien przełom w mojej zegarkowej pasji. Rzymianka definitywnie zalicza się do najładniejszych zegarków z mojej kolekcji, Nav-b

Testujemy - Longines Conquest Classic

Kategoria: Zegarki 14.09.2015

Niewiele jest firm z branży zegarmistrzowskiej, które mogą poszczycić się tak długą i bogatą historią jak marka Longines. Ten szwajcarski producent z siedzibą w mieście Saint-Imier tworzy bowiem swoje zegarki już od pierwszej połowy dziewiętnastego wieku. Przez wszystkie te lata firma miała wiele wzlotów i upadków, przechodziła także kilkakrotne zmiany własnościowe, aby finalnie znaleźć się pod skrzydłami grupy Swatch. Produkty z ich logo od zawsze kojarzone są z wyważonym wzornictwem oraz klasy

Aviator Swiss Made - Bristol Bulldog

Kategoria: Recenzje i testy 30.08.2015

Aviator Swiss Made - to ciekawa propozycja na rynku zegarkowym, kierowana nie tylko do miłośników lotnictwa, ale także do zwykłych obywateli. Pierwsze kroki marka stawiała na terenie Rosji tworząc zegarki dla lotników, jak również dla naziemnej obsługi technicznej podniebnych maszyn. Wielki przełom nastąpił w 2000 roku, kiedy to Aviator zaczął dostarczać swoje zegarki profesjonalnym pilotom w wojskach różnych narodowości, a także członkom służb ratowniczych. Podczas swojej całej historii firma n

Recenzja - Xicorr F125p Akropolis

Kategoria: Recenzje i testy 28.08.2015

Zawsze z zaciekawieniem przeglądam na forach wątki dotyczące młodej, polskiej firmy jaką jest Xicorr, bo trzeba chłopakom przyznać, że wiedzą jak robić intrygujące zegarki. Nie chodzi o to, że ich modele są przełomowe czy super piękne, dla mnie najważniejsze jest to, że mają w sobie to coś. W dzisiejszym świecie, zalanym przez masówki, swoimi wyrobami udowadniają, że da się jeszcze zrobić coś innego, świeżego, co ma swój własny, niepowtarzalny klimat.   Wystarczy przejrzeć ich ofertę gdzie takie

Błonie Automatic - współczesna odsłona

Kategoria: Recenzje i testy 23.08.2015

Zegarki Błonie to kawał pięknej historii polskiego zegarmistrzostwa. Wiele osób ma do tych czasomierzy spory sentyment, a w świecie hobbystów są one traktowane prawie jak religia. Wielu pasjonatów na różnego rodzaju giełdach czy aukcjach nadal poszukuje egzemplarzy w idealnym stanie z okresu rozkwitu przedsiębiorstwa przypadającego na lata sześćdziesiąte ubiegłego stulecia. Niestety, jak wiele polskich marek z tego okresu tak i Błonie nie przetrwały próby czasu. W roku 1969 w zakładach zakończon

Wydaje się, że wszystkie najznamienitsze zegarki marki Certina, muszą być modelami sportowymi - wszak wspieranie sportu i współpraca z organizacjami sportowymi są najważniejszym kanałem marketingowym tej szwajcarskiej marki. Każdy z jej zegarków ma wysoką klasę wodoszczelności, znacząca grupa posiada dodatkowe wyposażenie jakim jest stoper – synonim sportowego zegarka, wiele zegarków z kolekcji wyposażonych jest w elektroniczny mechanizm. Czy w takim razie Certina może zaoferować także atrakcyjn

Recenzja: DOXA Into The Ocean

Kategoria: Zegarki 30.07.2015

Poznając historię przedsiębiorstwa DOXA można odkryć wiele ciekawych informacji o tej marce - historia marki DOXA -  jednakże to, co wywarło na mnie największe wrażenie, to proces projektowania i konstruowania w latach 60′ XX wieku modelu DOXA SUB300T – rasowego, innowacyjnego i kultowego ze względu na swoją pomarańczową tarczę czasomierza stworzonego dla nurków. Od tego momentu stale obserwuję portale aukcyjne, gdyż z ogromną chęcią stałbym się posiadaczem jednego z pierwszych egzemplarzy model

Testujemy: COVER CoA10 Watchmaker Limited Edition

Kategoria: Recenzje i testy 08.07.2015

Niestety, choć niektórym ciężko się z tym pogodzić, to w dzisiejszym świecie zegarek stał się głównie elementem męskiej biżuterii czy też modnego dodatku uzupełniającego jedynie noszoną garderobę a jego praktyczna funkcja już dawno zeszła na dalszy plan. Większość otaczających nas urządzeń potrafi odmierzać czas równie dobrze, a czasem nawet i lepiej niż robi to klasyczny zegarek naręczny. Nie zmienia to jednak faktu, że rynek tych produktów ma się całkiem dobrze a wbrew zdrowemu rozsądkowi praw

Recenzja: Glycine Airman Seven

Kategoria: Recenzje i testy 26.06.2015

Glycine Airman Seven to z całą pewnością jeden z najbardziej reprezentatywnych, tak pod względem wizualnym, jak i technicznym, modeli znajdujących się w zegarkowym portfolio marki z Bienne. Jego światowa premiera miała miejsce na ubiegłorocznych targach w Bazylei, jednak sam zegarek trafił na półki sklepowe z początkiem bieżącego roku. Oczywiście nic więc dziwnego, że my jako portal branżowy postanowiliśmy wziąć tytułowy model pod „lupę” i podzielić się z wami wrażeniami. Zachęcamy więc do lektu

REKLAMA

ZNAJDŹ NAS NA FACEBOOKU

REKLAMA

Aerowatch

PARTNER

Partner KMIZ

Kalendarium ewolucji mechanizmów

Kalendarium ewolucji mechanizmów

REKLAMA

Junghans

REKLAMA

Doxa

REKLAMA

Atlantic AtlanticAtlantic

REKLAMA

Balticus

REKLAMA

Glycine
Instagram

Zegarki i pasja na Instagramie

Podstrony producentów

Brand - Aerowatch
Brand - Alpina
Brand - Atlantic
Brand - Audemars Piguet
Brand - Aviator Swiss Made
Brand - Balticus
Brand - Bulova
Brand - Carl F. Bucherer
Brand - Certina
Brand - Chopard
Brand - Citizen
Brand - Czapek Geneve
Brand - Davosa
Brand - Doxa
Brand - Epos
Brand - Eterna
Brand - Glycine
Brand - Junghans
Brand - Longines
Brand - Maurice Lacroix
Brand - MeisterSinger
Brand - Movado
Brand - Omega
Brand - Orient
Brand - Oris
Brand - Polpora
Brand - Rado
Brand - Roamer
Brand - Schaumburg
Brand - Seiko
Brand - Steinhart
Brand - Tissot
Brand - Ulysse Nardin
Brand - Victorinox
Brand - Xicorr